hatha-yoga-slider

Με τη Νατάσσα Ζούκα

κάθε Δευτέρα 11.00-12.30 & Τετάρτη 18.30-20.00

Το μάθημα χτίζεται σε αναπνοή και στάσεις. Η αναπνοή υφαίνει το νήμα του μαθήματος.

Η αναζήτηση αναπνευστικής ροής γεννά πνευματική γαλήνη. Το μάθημα χτίζεται πάνω σε ένα ρυθμό με 3 χρόνους: Μια στάση,  ένας χρόνος χαλάρωσης, μια αναπνοή. Στάση και Αναπνοή είναι στενά δεμένες. Κάθε στάση συνοδεύεται από ένα αναπνευστικό συμβόλαιο. Η στάση εγκαθιδρύεται, έχει διάρκεια και δεν επαναλαμβάνεται. Εμμένοντας σε μια στατική μυϊκή λειτουργία, τρέφουμε τον σκελετό, ενισχύουμε τα ζωτικά όργανα, και ισορροπούμε το νευρικό σύστημα. Διαρκώντας μέσα σε μια μοναδική στάση παίρνουμε το δικαίωμα να ανήκουμε ολοκληρωτικά μέσα στην στάση. Τίποτα δεν φέρνει μεγαλύτερη σταθερότητα στην εξέλιξη μας όσο η κανονική επανάληψη μιας στάσης εξαιρετικά γνωστής που την εκτελούμε όμως σαν να ήταν η πρώτη φορά. Οι αναπνοές στο τέλος του μαθήματος μας χαρίζουν δεξιότητα στην καθημερινότητα μας. Ο μαθητής εμποτίζεται από τη σιωπή του τέλους του μαθήματος.

Σεβασμός του χώρου και του ρυθμού του καθενός Ο μαθητευόμενος  βρίσκει τον δρόμο του ακούγοντας  τις προσωπικές του αισθήσεις Ο δάσκαλος δείχνει την στάση στον μαθητή, ο οποίος «παρακολουθεί» και εκτελεί μετά. Όταν μαθητής εκτελεί, ο δάσκαλος παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει. Οι πιθανές συγκεκριμενοποιήσεις και διορθώσεις για την άσκηση μεταφέρονται στο επόμενο μάθημα για να συντροφεύουν τον μαθητή στην εξέλιξη του. Τα άμεσα αποτελέσματα είναι μία αίσθηση αρμονίας και ευεξίας, σε μάκρος χρόνου: Μια ικανότητα στη ζωή

 

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ EYA RUCHPAUL

Το μάθημα χτίζεται έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην κατάσταση των μαθητών, στις συνθήκες της ημέρας, την ώρα, την εποχή στις κλιματικές συνθήκες. Οι ασκήσεις είναι κλασσικές και παραδοσιακές επιλεγμένες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής και να παρέχουν μέγιστη ενέργεια με την ελάχιστη σωματική σπατάλη.


Λίγα λόγια για τον Εισηγητή

yoga3Η Νατάσσα Ζούκα είναι απόφοιτος της σχολής Εθνικού Θεάτρου το 1974. Συνιδρύτρια του «Θεάτρου της Άνοιξης», συμμετέχει σε όλες τις παραγωγές του με κορυφαία την Ηλέκτρα όπου αναλαμβάνει τη χορογραφία και τον επώνυμο ρόλο. Παράλληλα φοιτά στην Κρατική σχολή ορχηστικής τέχνης 3 χρόνια καλλιεργώντας το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο και την χορογραφία. Το 1980 με υποτροφία του ιδρύματος Α. Ωνάση πηγαίνει στην Γαλλία όπου έχει την τύχη να σπουδάσει 2 χρόνια δίπλα στον Jacques Lecoq σε μία σχολή γνωστή για τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές που αφορούν δημιουργούς (σκηνοθέτες, χορογράφους, ηθοποιούς-εικαστικούς). Στο Παρίσι συμμετείχε ως ηθοποιός στην παράσταση Slieman episodes ignorés όπου πρωταγωνιστούσε ο Antoine Vitez (Palais Chaillot).

To 1983 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου εργάζεται ως παιδαγωγός και χορογράφος σε εργαστήρια για παιδιά και ηθοποιούς. Διδάσκει μάσκα κίνηση και αυτοσχεδιασμό. Ιδρύει το Χοροθέατρο (1990) το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα και επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ και το ίδρυμα Ι. Φ. Κωστόπουλου.

Παραγωγές: Music for a while –Φως παραθύρου – Παραμύθια του Κόσμου –Φθινοπωρινές λουτροπόλεις –Τσάπλιν –LunaMuerta – Τα τραγούδια της Γης –Το βλέμμα της Γης –Romanthero Citano, Duende, The Late of Late, Στην Κόψη του Φεγγαριού.

Είναι μέλος του Κέντρου Φωνητικών Τεχνών και Έρευνας που διευθύνει ο Σπύρος Σακκάς. Το 2004 επιλέγεται για να συμμετέχει ως χορογράφος σε τριετές ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα Σύγχρονος χορός και χορός στο αρχαίο δράμα στο Παρίσι (Fondation Royaumont) που διευθύνει η χορογράφος Suzan Buirge, έχοντας πάλι την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Αποτέλεσμα της έρευνας μια ταινία Στα Ίχνη μιας Άλλης… πάνω στην Αντιγόνη του Σοφοκλή και στους ουμανιστές Έλληνες φωτογράφους Κώστα Μπαλάφα και Βούλα Παπαϊωάννου, με πρώτη παρουσίαση στο Παρίσι του Γενάρη του 2007. Το 2009 επιλέγεται ανάμεσα σε 12 χορογράφους από όλο τον κόσμο για το ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη στην Ιαπωνία με τίτλο Σύγχρονος χορός και τελετουργία. Από τον Νοέμβριο του 2009 οργανώνει κύκλους μαθημάτων και σεμιναρίων στον νέο ερευνητικό χώρο που διευθύνει Art Act Area στην οδό Αθηνάς 12 στο Μοναστηράκι.

 

Πληροφορίες:

Ημέρες & Ώρες μαθημάτων: Δευτέρα 11.00-12.30, Τετάρτη 18.30-20.00

Διάρκεια μαθήματος: 1 ώρα και 30 λεπτά